perjantai 2. elokuuta 2019

TSI: vanteen vaihto ja rihtaus

Yleensä olen pieniä korjauksia lukuunottamatta rihtauttanut ja kiristyttänyt kiekot ammattitaitoisessa pyörähuollossa. Kerran olen itse vaihtanut kiekkoon navan. Kiekon kasaamisessa meni silloin suunnilleen illasta aamuyöhön ja varsinaisen rihtaamisen teetin liikkeessä. Turun Foxcompin Tommi kysyi, että "Oliko tää vanne tarkoituksella viis milliä sivussa?" Pakkohan se oli myöntää, että ei.
Uusi vanne vasemmalla, vanha lommoineen oikealla.
Nyt minulla oli pitkään ollut varastossa kohtaloaan odottamassa kiveen kolhittu kiekko DT XR 400-vanteella. Kiekon kohtaloksi tuli lopulta vanteen vaihto, kun löysin edullisesti Stan's Arch EX mk2-vanteen. Sen verran tutkin nettiä, että vanteen vaihto pitäisi olla paljon helpompaa kuin aiemmin tekemäni navan vaihto: vanteet vierekkäin, venttiilin reiät kohdakkain, pinnat yksi kerrallaan kiinni uuteen vanteeseen ja päälle normaali rihtaus. Pinnojen pituus ei laskurin mukaan näissä vanteissa ihan natsannut, mutta päätin silti kokeilla. Eihän se tuplaseinämäisissä vanteissa voi niin tarkkaa olla.
Vanteet teipillä vierekkäin ja pinnojen siirto.
Pinnojen siirto vanhasta uuteen olikin helppoa, joskin melko aikaa vievää puuhaa. Onneksi kesäkeli oli kohdillaan, että ko. näpertely kävi samalla auringonotosta. Rihtaaminen olikin sitten oma juttunsa. Ohjeena käytin samaa vanhaa Fillari-lehden artikkelia, jota luin edellistä kiekonkasaustakin tehdessä.
Rihtauspukin hankkiminen/rakentaminen on vielä suunnitteluasteella, joten rihtasin kiekon paikallaan pyörän takahaarukassa käyttäen rengasmuoveja ohjurina. Kärsivällisesti askarrellen sain vanteen suoraksi, vaikka sivuheittoa oli alkuun runsaasti ja pystyheitonkin kanssa sai töitä tehdä. Pinnojen tasakireydessä on toki vielä paljonkin parantamisen varaa, mutta kyllä kiekosta ajokelpoinen tuli. Ainakin yhden tavallisen lenkin se kesti ongelmitta suorana.

Pedro's tekee parhaat rengasmuovit/rihtaustulkit.
Kaiken kaikkiaan oli hieno tunne onnistua vannetöissä. Jatkossa pyrin hoitamaan rihtauksen itse ja aion myös kasata jokusen kiekonkin kokonaan itse. Rihtauspukki pitää vielä säätää jostain ja sitten voikin viettää talvi-illat nippeliä kääntäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti