torstai 18. marraskuuta 2010

Tavoitteita


Tänään työmatkoja lumimyräkässä polkiessa piti keksiä jotain mukavaa ajateltavaa. Aloin pohtia erilaisia pyöräilyllisiä tavoitteita. Yleensä tavoitteiden toteutumista edistää niiden pilkkominen pienempiin osiin ja aikatauluttaminen, mutta nyt en jaksa välittää siitä. Eli yleistavoitteilla mennään sekalaisessa järjestyksessä:

Kunnon kohottaminen
Ajamisesta nauttii tietysti enemmän kun on kunnossa. Pitkät reissut jaksaa paremmin ja lyhyillä lenkeillä voi vetää kovempaa. Kunnonkohotusprojekti onkin jo käynnissä. Esim. tänäaamuinen 50 min puskeminen lumihangessa vastatuuleen 170 keskisykkeellä käy jo ihan tehotreenistä. Päivittäiset työmatkat pitääkin homman säännöllisenä ja sen lisäksi täytyy yrittää tehdä mahdollisimman usein maastolenkkiä. Mitään treeniohjelmaa en aio laatia, koska: a) en osaa b) en sitä kuitenkaan jaksa noudattaa. Silloin teen kovan treenin kun siltä tuntuu ja väsyn vaivatessa hissuttelen. Treenin ohessa painonpudotuskaan ei olisi pahitteeksi.

Ajotekniikan kehittäminen
Olisi kiva ajaa sulavammin ja rohkeammin. Hyvä ajotekniikka auttaisi merkittävästi myös jaksamiseen, kun töksähtely ja turhat kiihdytykset vähenevät. Täytyy tutustua lähteisiin, hinkata vaikeita kohtia ajatuksella ja apinoida osaajilta mallia porukkalenkeillä, niin ehkä se siitä. Yleensä tulee aika paljon himmailtua pahoissa paikoissa, mutta toisaalta en ole pahoista loukkaantumisistakaan tämän lajin parissa kärsinyt. Ehkä voisi alkaa pitää suojia päällä ihan normilenkeilläkin, jos se toisi lisää rohkeutta. Teoriapuolella Brian Lopesin ja Lee McCormackin Masterin Mountain Biking Skills -kirja on työn alla, siitä lisää tuonnempana.

Venyttely
Jalat on aika jumissa päivittäisen polkemisen vuoksi. Tänä syksynä akillesjänteet ja pohkeet on selkeästi lyhentyneet ja reisien liikeradat pienentyneet. Venyttelyyn panostaminen ei oikein ole kiinnostanut, mutta täytyy yrittää ottaa se tavaksi vaikka väkisin.

Lihaskunto
Kestävyyskunnon ohella lihaskunto on olennaista, ettei ajotekniikka hajoa väsyneenäkään. Samalla jaksaa pitää ajoasennon hyvänä ja välttyy ehkä rasitusvammoiltakin. Painojen nostelu on minusta aika kivaa, mutta perinteinen voimailu/kehonrakennustyyppinen pumppaus ei oikein hyödytä pyöräilijää, kun massa nousee liikaa. Täytyy muuttaa lihaskuntotreenin painopiste toiminnallisempaan suuntaan. Siinä ajattelin käyttää apuna Bikejamesin ohjeita. Erityisesti keskivartalon vahvistaminen tuntuu tärkeältä.


Speksailu 
Roscoe 13-kiloiseksi. Ehkä myös trailijäykkäperä (Ragly Blue Pig, On-one Summer Season tms.) tekniikkaharjoitteluun. 

Tahko 120
Tässä pelottava tavoite ensi kesälle. Ennenkin olen sitä pohtinut, mutta edellytyksiä suoritukseen ei oikein ole ollut. Viime kesän 60km reilusti parantunut oma ennätys lupaili ihan hyvää. Ensi vuonna olisi hienoa pystyä kahteen kierrokseen. Kassellaa kevväämmällä. 60km nyt ainakin tulen ajamaan, mielellään entistäkin kovempaa.

Siinäpä jotakin. Tavoitteiden toteutumisesta/muuttumisesta pyrin raportoimaan, kunhan raportoitavaa on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti