tiistai 16. heinäkuuta 2013

Hauska Stravata!


Koska asuin pyöräilyn osalta jonkin aikaa tynnyrissä, kuulin Stravasta vasta jokin aika sitten. Se vaikutti kiinnostavalta, kokeilin ja ryhdyin käyttäjäksi. Jos joku toinenkin on viettänyt viime ajat kiven alla, kerrottakoon, että Strava on palvelu, johon voi ladata lenkkiensä gps-jälkiä, tarkastella niitä ja antaa muidenkin tarkastella. Tällaisia palveluitahan on netti pullollaan, mutta Stravan erikoisuus on segmentit. Segmentit ovat reitinpätkiä, jotka strava gps-jäljen perusteella automaattisesti kellottaa ja tekee niistä tulostaulut. Pätkiä voi kuka tahansa tehdä omista lenkeistään ja haastaa muita rikkomaan ennätyksiä. Segmentin nopein saa arvonimen "king of the mountain," KOM.

Minun kyvyilläni ei kukkulan kuninkaan titteleitä pahemmin heltiä, jos osallistujia on enemmän kuin yksi. Mielenkiintoni pysyy silti yllä, koska Strava seuraa myös jokaisen omia suorituksia ja noteeraa henkilökohtaiset ennätykset. Niinpä onkin hauskaa lenkin jälkeen tarkastaa, tuliko niillä tietyillä segmenteillä vedettyä kovempaa vai hiljempaa kuin viime kerralla. Lenkkeihin saa mukavaa vaihtelua, kun tietyissä paikoissa saa panna kunnolla menemään ja tulos päivittyy automaattisesti. Täysin omaehtoinen intervalliharjoittelu ei oikein muuten ole mun juttu, vaan lenkit on tullut ajeltua aika tasaisella vauhdilla.

Käyttäjät tekevät segmenttejä yleensä joistain mielenkiintoisista pätkistä: rankoista ylämäistä, vauhdikkaista suorista tai muuten vaan paikoista joita on hauska ajaa. Siksi ennen lenkille lähtöä voi selailla kartasta missä minkäkinlaisia segmenttejä olisi tarjolla ja suunnitella reittiä sen mukaan. Itsekin olen jo pari lyhyttä maastosegmenttiä luonut, saa haastaa.

Strava on ilmiönä osa sosiaalista mediaa ja erityisesti pelillistämistä, minun mielestäni jopa oikein onnistuneesti. Siitä saa hauskaa vaihtelua ja motivaatiota lenkkeilyyn. Liian vakavasti sitä ei kuitenkaan kannata ottaa. Se voittakoon, jolla on hauskinta, oikeat kisat on sitten erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti